23 Σεπτεμβρίου, 2023

✑ Adamidis Konstantinos
Μπορεί αυτό το Σαββατοκύριακο να θεωρηθεί οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο για τον Dani Sordo;  Ήταν στο ρυθμό από την αρχή και δεν κοίταξε ποτέ πίσω.
 Το μόνο αδύνατο σημείο του Σόρντο ήταν ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την τρομερή ταχύτητα του Kalle Rovanperä το Σάββατο – αλλά και πάλι, κανείς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ρυθμό του κυρίαρχου πρωταθλητή.  Οπότε αυτή ήταν μια καλή δουλειά.
 Λαμβάνοντας υπόψη ότι συμμετέχει σε πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, χωρίς να παίρνει τον ίδιο χρόνο θέσεων με άλλους, πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο Sordo δεν αντιμετωπίζει εύκολο έργο να τερματίσει στην πρώτη τριάδα όταν αγωνίζεται, ακόμα κι αν ωφεληθεί από  καλή θέση στο δρόμο την ημέρα έναρξης.
 Ερωτήματα στροβιλίζονται πρόσφατα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του στη Hyundai, αλλά αυτή η απόδοση μόλις απέδειξε ότι έχει ακόμα ό,τι χρειάζεται στις σωστές συνθήκες.
 Ο Γκας Γκρίνσμιθ ως νικητής δεν μπήκε ποτέ στο κάδρο τις πρώτες δύο ημέρες του Ράλι Πορτογαλίας.  Έκανε καλή δουλειά στο δεύτερο, αλλά δεν προκαλούσε ακριβώς τον Όλιβερ Σόλμπεργκ για τη νίκη – χωρίς να τον βοήθησε μια παρακέντηση της Παρασκευής – τελειώνοντας το Σάββατο σχεδόν ένα λεπτό μακριά από το προβάδισμα.
Στη συνέχεια όμως έγινε το πέναλτι του Σόλμπεργκ και άλλαξε εντελώς το παιχνίδι.
 Ξαφνικά ο Greensmith έπεσε στην κορυφή.  Ήταν το ράλι του να χάσει, και σχεδόν συνέβη.
 Έχοντας χάσει το υδραυλικό του τιμόνι το πρωί της Κυριακής, ξαφνικά φαινόταν ότι ο Σόλμπεργκ θα μπορούσε να τον χαλιναγωγήσει ξανά και να του αρπάξει τη νίκη.  Αλλά τα εύσημα εκεί που έπρεπε, ο Γκρίνσμιθ έσκαψε βαθιά και κατάφερε να αποσπάσει αρκετό ρυθμό από το Fabia RS Rally2 του για να αντέξει.
 Και αυτό είναι που κάνει τον Greensmith νικητή για εμάς.  Στο τέλος δεν σερβιρίστηκε τόσο εύκολα στο πιάτο – θυμηθείτε ότι είχε προβλήματα με το νερό και το απόγευμα του Σαββάτου – και το αξιοποίησε στο έπακρο.
 Και στην πορεία έχει εξασφαλίσει ορισμένους ζωτικούς βαθμούς που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικοί στη μάχη του πρωταθλήματος αργότερα στη σεζόν.
 Μετά το υψηλό του Ράλι Κροατίας, το Ράλι Πορτογαλίας έγινε γρήγορα ένα που ξεχνούσε τον Έλφιν Έβανς.
 Όλο το πρωί της Παρασκευής παραπονιόταν για έλλειψη εμπιστοσύνης στο GR Yaris Rally1 του.  Απλώς δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που ήθελε.
 Το να τρέξει πρώτος στο δρόμο πάντα θα εμπόδιζε τον Evans, αλλά στο SS6 ήταν ήδη πάνω από 40 δευτερόλεπτα μακριά από το προβάδισμα.  Και μετά στην επόμενη δοκιμή έφυγε, και έφυγε δυνατά.
 Το Yaris εξαφανίστηκε πολύ μέσα στα δέντρα, το Yaris ναυάγησε.  Τόσο πολύ που ο Έβανς δεν μπόρεσε να ξαναρχίσει το ράλι.
 Ξαφνικά η θέση του στο κορυφαίο πρωτάθλημα χάθηκε και είναι σίγουρα μια χαμένη ευκαιρία.  Δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει λάθη εάν πρόκειται να παλέψει πραγματικά για τον τίτλο, και αυτό ήταν μια σημαντική οπισθοδρόμηση.
 Ο Neuville ήταν απίστευτα άτυχος που έχασε αρκετά λεπτά με το πρόβλημα ισχύος του την Κυριακή, αλλά ακόμη κι αν δεν συνέβαινε αυτό, ο Βέλγος πιθανότατα θα είχε προκριθεί στο τμήμα των ηττημένων εδώ.
 Ο αγώνας του Neuville να φτάσει πραγματικά στην κορυφή των πραγμάτων την Παρασκευή είναι πλέον ένα αρκετά διάσημο θέμα, αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε και το Σάββατο.  Κάτι έλειπε από το i20 N Rally1 και δεν μπορούσε να το πιάσει από τις κόρνες.
 Τόσο πολύ που η Πορτογαλία είναι το πρώτο ράλι που ο Neuville’s δεν έχει κερδίσει μια σκηνή από τη Νέα Ζηλανδία πέρυσι.
 Το ασημένιο είναι ότι θα ξεκινήσει πίσω από τον Elfyn Evans και τον Sébastien Ogier στη Σαρδηνία, αλλά μετά το λάθος του στην Κροατία θα μπορούσε να έχει κερδίσει μεγάλους βαθμούς εδώ.  Και είχε την τέλεια ευκαιρία μπροστά του να κάνει ακριβώς αυτό.
 Όλα πήγαιναν τόσο καλά για τον Όλιβερ Σόλμπεργκ.  Είχε τον απόλυτο έλεγχο του WRC2, για να επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος και μετά αποφάσισε να κάνει ένα ντόνατ.
 Πιστεύοντας ότι το σόου για τους θαυμαστές επιτρεπόταν, έβαλε τη Skoda του σε μια σειρά 360s μεταξύ του τερματισμού πτήσης και της γραμμής στάσης της υπερειδικής διαδρομής Lousada.  Αλλά η κλήση στην αίθουσα των αεροσυνοδών ήρθε γρήγορα.
 Τελικά, ο Σόλμπεργκ επιβλήθηκε ποινή ενός λεπτού για παράβαση των συμπληρωματικών κανονισμών, με αποτέλεσμα το προβάδισμά του.
 Η αντιπολίτευση του ήταν μεγάλη και έφτασε τόσο κοντά στην ανάκτηση της νίκης, αλλά το είχε βάλει στο παρελθόν.  Ο Σόλμπεργκ δεν έχει την πολυτέλεια να χαρίζει πόντους έτσι αν θέλει να κερδίσει τον τίτλο του WRC2.