01 Δεκεμβρίου, 2023

Απαγορεύεται να το επισκεφθεί οποιοδήποτε εκτός από τους αξιωματικούς για την τελετή παράδοσης- παραλαβής.

Βρίσκεται λίγο πριν από τις εκβολές του ποταμού Μπιδασόα στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στα γαλλο-ισπανικά σύνορα. Είναι ένα μικρό νησί, μόλις 6,5 στρεμμάτων και ονομάζεται «νησί των Φασιανών».

Αποκαλείται και Κονφεράνς, λόγω του ότι από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 1659 έγιναν πολλές διασκέψεις, μεταξύ εκπροσώπων από τη Γαλλία και την Ισπανία με τελική κατάληξη την υπογραφή της γνωστής Συνθήκης των Πυρηναίων, στις 7 Νοεμβρίου, η οποία έβαλε τη σφραγίδα στη λήξη του Τριακονταετούς Πολέμου. Η συνθήκη προέβλεπε ένα νέο σύνορο που εκτείνεται κατά μήκος των Πυρηναίων και στη συνέχεια ακολουθεί τον ποταμό Μπιδασόα στον Βισκαϊκό Κόλπο στον Ατλαντικό Ωκεανό, λειτουργώντας σαν ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας….

Όπως συμβαίνει συνήθως με τα σύνορα που ακολουθούν την πορεία ενός ποταμού, τα γαλλο-ισπανικά σύνορα χωρίζουν τον ποταμό στη μέση. Λογικά και το νησί θα έπρεπε να χωριστεί στη μέση. Ωστόσο η συνθήκη των Πυρηναίων προέβλεπε συγκυριαρχία στο συγκεκριμένο νησί. Έτσι, έξι μήνες τον χρόνο το νησί των Φασιανών ανήκει στη Γαλλία και για τους άλλους έξι στην Ισπανία….

Η ιστορική σημασία του νησιού δεν έγκειται μόνο στην υπογραφή της Συνθήκης αλλά και σε μια σειρά άλλων γεγονότων που διαδραματίστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν η ουδέτερη ζώνη, όπου γίνονταν συναντήσεις Γάλλων και Ισπανών. Επίσης, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο νησάκι πραγματοποιούνταν ανταλλαγές αιχμαλώτων….

Στο νησί των Φασιανών δεν μένει κανείς. Και απαγορεύεται να πάει οποιοσδήποτε. Οι μόνοι που το επισκέπτονται είναι αξιωματούχοι και στρατεύματα της Γαλλίας και της Ισπανίας, κάθε έξι μήνες, για την τελετή παράδοσης- παραλαβής, σε μια σεμνή τελετή….
mixanitouxronou.gr 13/10/2023