Για διαμάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα κάνει λόγο ο γερμανικός τύπος, επισημαίνοντας τις εκτεταμένες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας. Θα μπορούσε η Ελλάδα να «μπλοκάρει» την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ;

H μη πρόσκληση Ράμα στην άτυπη Βαλκανική σύνοδο των Αθηνών ήταν, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, «το μέχρι στιγμής πιο προφανές σημάδι μίας διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, η οποία σιγοβράζει εδώ και τρεις μήνες και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της Αλβανίας για ταχεία πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ».

Από την οπτική γωνία των Τιράνων, αναφέρει η εφημερίδα, ο λόγος της διαμάχης είναι «η έλλειψη σεβασμού της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης», ενώ για την Αθήνα είναι «η αντιμετώπιση της ελληνικής μειονότητας της χώρας από την Αλβανία».

«Η μειονότητα αυτή αποτελεί σχεδόν το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Αφορμή για τη νέα διαμάχη υπήρξε η σύλληψη του 51χρονου εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρι στη Χειμμάρα, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Ο Ράμα απαντά στους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς, πως «η δικαιοσύνη στην Αλβανία είναι ανεξάρτητη και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση». «Ο ισχυρισμός του», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung «θα ήταν πιο πειστικός αν ο Ράμα δεν είχε χαρακτηρίσει τον Μπελέρι “απόβρασμα” και “αγράμματο” κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Ο δεύτερος και, τουλάχιστον κατά τη γνώμη των Ελλήνων παρατηρητών σημαντικότερος λόγος, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα είναι ο εξής:

«Η Χειμμάρα βρίσκεται στη λεγόμενη Αλβανική Ριβιέρα, μια ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με υπέροχες παραλίες και περιζήτητα οικόπεδα. Ο Ράμα, σημειώνει η Αθήνα, χρειάζεται έναν πιστό πολιτικό στην κοινότητα της Χειμμάρας για να μπορέσει να περάσει τα πιο ελκυστικά ακίνητα στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς του φίλους.

Αυτό αφορά και τα ελληνικά ακίνητα στην περιοχή, τα οποία τα Τίρανα θέλουν να αφαιρέσουν από τους ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιώντας κάθε είδους νομικά τεχνάσματα ή τα έχουν ήδη αποσπάσει για να τα παραδώσουν σε στρατηγικούς επενδυτές».

«Ο Ράμα δεν εντυπωσιάζεται προς το παρόν», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: «”Είναι σημαντικό να περιμένουμε την ακροαματική διαδικασία, στην οποία η εισαγγελία θα παρουσιάσει τα στοιχεία της”, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Επεσήμανε ότι η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς της Αλβανίας, η οποία απήγγειλε κατηγορίες στον Μπελέρι, ιδρύθηκε κατόπιν αιτήματος της ΕΕ και βρίσκεται υπό την αυστηρή της εποπτεία.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί ο ίδιος να αναμειχθεί. Από τότε που ξεκίνησε η δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα του, υποστηρίζει, υπήρξε μόνο μία κυβερνητική παρέμβαση στη διαδικασία και αυτή προερχόταν από την ελληνική κυβέρνηση».

TAGS