23 Σεπτεμβρίου, 2023

✑ Adamidis Konstantinos

Rally México γεμάτο δράμα σε κάθε στροφή. Υπήρχαν συγκλονιστικές κινήσεις, μεγάλες συγκρούσεις και η περίεργη μηχανική αστοχία.

Από όποια πλευρά κι αν κοιτάξετε αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Sébastien Ogier ήταν νικητής από κάθε άποψη, καθώς σημείωσε ρεκόρ νικών στο Rally México.

Δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Esapekka Lappi την Παρασκευή, αλλά κράτησε την πίεση και τελικά αυτό του απέδωσε.

Από εκεί και πέρα, χρησιμοποίησε τη θέση του στο δρόμο και την απεριόριστη ικανότητά του για να φτάσει στον τερματισμό – αν και με απίστευτο τρέξιμο στο SS16 – καθώς η μάχη μεταξύ Elfyn Evans και Thierry Neuville απο πίσω του.

Δεν είναι μια σεζόν πλήρους απασχόλησης για τον Ogier το 2023, αλλά έχει ρεκόρ νικών 100% στα δύο ράλι που έχει αγωνιστεί μέχρι τώρα.

Πρέπει να αναρωτιέστε πώς θα έμοιαζε το πρωτάθλημα μετά το τέλος του Ράλι Ιαπωνίας, αν ήταν σχεδόν όλη τη χρονιά…

Ερχόμενος στο Μεξικό, ήταν δύσκολο να ξέρεις τι να περιμένεις από τον Έβανς. Ήταν εκτός ρυθμού της Σουηδίας, αλλά έδειξε πολλά υποσχόμενη ταχύτητα στο Μόντε Κάρλο.

Αλλά το Μεξικό αισθάνθηκε κάτι σαν μια σημαντική ανακάλυψη.

Καθηλωμένος σε μια μεγάλη μάχη ράλι με τον Thierry Neuville, ο Evans δεν ταλαντεύτηκε. Κράτησε τα πάντα μαζί, αλλά δεν μπορούσε να κρατήσει το δεύτερο που του άρπαξαν στο τελικό στάδιο.

Μπορεί να είχε χάσει τη δεύτερη θέση και να μην ταίριαζε με τον ρυθμό του Ogier, αλλά κανείς δεν το έκανε. Αυτό που έκανε όμως ήταν να φέρει το αυτοκίνητο στο σπίτι με ασφάλεια, ενώ συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό πόντων και αυτό μπορεί να βοηθήσει μόνο την αυτοπεποίθησή του να πάει στην Κροατία.

Αυτό ήταν ένα λαμπρό ράλι για τον Γκας Γκρίνσμιθ. Κάνοντας το πρώτο του ξεκίνημα στο WRC2 της χρονιάς, ο Greensmith έμπαινε στο άγνωστο κάπως με το Skoda Fabia RS Rally2, αλλά ποτέ δεν έκανε λάθος. Ενώ οι άλλοι γύρω του αντιμετώπισαν προβλήματα και έχασαν χρόνο, ο Γκρίνσμιθ κράτησε τη μύτη του καθαρή.

Ήταν μια νίκη που άξιζε στο WRC2 και απλώς θα ενισχύσει την αίσθηση ότι δεν είχε χάσει το ταλέντο του ενώ οδηγούσε στο κορυφαίο επίπεδο.

Απλώς έπρεπε να επιστρέψει σε ένα πιο άνετο περιβάλλον, και σε ένα περιβάλλον όπου η πίεση απελευθερώθηκε κάπως. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να αξιοποιήσετε για το υπόλοιπο του έτους.

Αχ Εσάπεκκα Λάππη, τι θα μπορούσε να ήταν! Για δεύτερη φορά σε δύο ράλι, μια συντριβή έβαλε τέλος σε κάθε ελπίδα για μια ισχυρή θέση τερματισμού, αλλά αυτή τη φορά ήταν δική του δουλειά.

Στη Σουηδία, ένα αποκολλημένο ελαστικό τον έκανε να έρθει σε επαφή με μια τράπεζα χιονιού, αλλά στο Μεξικό, ήταν πίεση. Ο Ogier τον ερχόταν τόσο γρήγορα και ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να εκτελεί μια γωνία πολύ γρήγορα και μετά να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα για αυτό.

Ωστόσο, δεν είναι εντελώς πίσω στο πρώτο στάδιο. Θα πρέπει τουλάχιστον να έχει εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι είναι πραγματικά στο σπίτι του στο Hyundai i20 N Rally1. Απλά πρέπει να τελειώσει χωρίς πρόβλημα.

Οι δύο νίκες στα στάδια το απόγευμα της Πέμπτης ήταν τόσο καλές όσο ήταν για το στρατόπεδο της M-Sport, καθώς από τότε το Σαββατοκύριακο συνέχισε να ξετυλίγεται.

Και τα τρία μονοθέσια του Rally1 αντιμετώπισαν προβλήματα στο πρώτο στάδιο του πρωινού της Παρασκευής, το οποίο είδε τον Ott Tänak να οδεύει προς το μεσημεριανό σέρβις με αστοχία turbo, καθώς ο Pierre-Louis Loubet και ο Jourdan Serderidis αποσύρθηκαν και οι δύο.

Μια νίκη σταδίου το απόγευμα του Σαββάτου θα παρηγορούσε ελαφρά τον Tänak, αλλά όλο το Σαββατοκύριακο παραπονιόταν για γκρέμλιν στο Puma Rally1 του.

Όσο για το Loubet; Η πρώτη του έξοδος στο Ράλι Μεξικού δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα με εκείνη τη ζημιά το πρωί της Παρασκευής, η οποία στη συνέχεια ακολούθησε πρόωρη αποχώρηση για άλλη μια φορά το Σάββατο με ζημιά στο πίσω δεξιό ελαστικό.