23 Σεπτεμβρίου, 2023

Κυπριακό

 Επιτάχθηκε δημόσια γη και ετοιμάζεται μαρίνα σκαφών στα Βαρώσιa

Στα κατεχόμενα Βαρώσια της Κύπρου επέλεξαν να προκαλέσουν τον Ελληνισμό αυτή τη φορά οι Τούρκοι, καθώς προχώρησαν στην επίταξη δημόσιας γης με σκοπό την κατασκευή παράνομης μαρίνας για σκάφη.

Τα Βαρώσια ήταν περίκλειστη πόλη μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Από το 2020 όμως, και μετά οι Τούρκοι αποφάσισαν τον εποικισμό της πόλης – φάντασμα μετά την εισβολή του 1974 και έχουν αρχίσει να κάνουν ό,τι θέλουν εκεί αγνοώντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε η DW οι αρχές της κατεχόμενης από τους Τούρκους πόλης της Κύπρου κατασκευάζουν εκεί μαρίνα για σκάφη. Αυτό αποτελεί την τελευταία κίνηση της τουρκικής πλευράς σε μια σειρά από ενέργειες που έχουν σκοπό να μετατρέψουν τα Βαρώσια σε τουριστικό θέρετρο.

Μάλιστα έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς κι άλλες ενέργειες για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων στην περίκλειστη πόλη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αντέδρασε στη νέα πρόκληση των Τούρκων με την κατασκευή μαρίνας στα κατεχόμενα Βαρώσια και σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για τη δημιουργία πρόσθετων τετελεσμένων, που δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στην Κύπρο για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης έχοντας ως καλό χαρτί τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ενέργειες αυτές έρχονται παράλληλα με την τουρκική πρόκληση με πτήσεις νότια της Κύπρου που πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα το πρωί. Συγκεκριμένα, Σε επίδειξη ισχύος προχώρησε την Κυριακή η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, στέλνοντας μαχητικά F-16 και ιπτάμενα τάνκερ KC-135, να πετάξουν νότια της μεγαλονήσου, σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη η παρουσία του 4ου πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, προκαλεί αν μη τι άλλο προβληματισμό στην Αθήνα και ενόχληση στην Λευκωσία, που αντέδρασε με αντιNAVTEX στην τουρκική που δέσμευσε την σχετική περιοχή για το γεωτρύπανο έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στο Τwitter: «Εκτελέστηκε εκπαιδευτική πτήση στα νότια της Κύπρου, στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, με τη συμμετοχή μαχητικών και αεροσκαφών υποστήριξης που απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις που υπάγονται στη Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων.

Το τουρκικό υπουργείο ανέβασε επίσης βίντεο που δείχνει την απογείωση αεροσκαφών και πλάνα από την πτήση που εκτέλεσαν στους αιθέρες της Μεσογείου.