23 Σεπτεμβρίου, 2023

Σταθμοί φόρτισης που ποτέ δεν θα έχουν ουρά αναμονής

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήδη να προσφέρουν εντυπωσιακές αυτονομίες και αρκετή σιγουριά, το μεγαλύτερο αγκάθι της ηλεκτροκίνησης παραμένει το δίκτυο φόρτισης. Η αλήθεια είναι πως εάν κάποιος δεν έχει προσωπικό παρκινγκ με πρόσβαση σε ρεύμα, η συνύπαρξη με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι δύσκολη.  Σταδιακά όλο και αυξάνονται οι σταθμοί φόρτισης και σε ελάχιστα χρόνια θα έχουν την συχνότητα που έχουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και ποιος στον κόσμο;

Ευρώπη: Αγγλία

Ο μεγαλύτερος δημόσιος κόμβος φόρτισης EV στην Ευρώπη μόλις εγκαινιάστηκε από την bp pulse, το δίκτυο EV Network και τον όμιλο NEC στα West Midlands. Γνωστό και ως “Gigahub”, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και βρίσκεται στο NEC Campu.

Διαθέτει 30 σημεία φόρτισης συνεχούς ρεύματος 300 kW και 150 φορτιστές 7 kW.

Ο χώρος διαθέτει επίσης μια εγκατάσταση drive-thru Starbucks και είναι το τρίτο από τα Gigahubs της BP στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα άλλα δύο να βρίσκονται στο κεντρικό Λονδίνο και στο αεροδρόμιο Gatwick. Η BP σχεδιάζει να εισαγάγει εκατοντάδες κόμβους φόρτισης σαν κι αυτόν μέχρι το 2030 σε όλες τις αστικές περιοχές.

Παγκοσμίως: Κίνα πόλη Σεντζέν

Ο σταθμός φόρτισης της Σεντζέν προστέθηκε από την κινεζική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Southern Power Grid (SPG) και λειτουργεί από την SPG σε συνεργασία με την κρατική Potevio και τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα, την BYD.

Διαθέτει 637 ταχυφορτιστές στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί σχεδόν 5.000 “οχήματα νέας ενέργειας”, όπως είναι γνωστά στην Κίνα, ημερησίως, χρησιμοποιώντας συνολικά 160MWh ενέργειας κατά μέσο όρο.

Ο σταθμός χρησιμοποιείται για τη φόρτιση του αμιγώς ηλεκτροκίνητου στόλου ταξί της Shenzhen, ο οποίος αποτελείται κυρίως από μοντέλα BYD e6 και, όπως αναφέρει η South China Morning Post, ανέρχεται σε περίπου 22.000 οχήματα.