01 Δεκεμβρίου, 2023

Ιστορική δίκη: Έξι νέοι 11 με 24 ετών κατηγορούν 32 χώρες για την κλιματική αλλαγή
Newsroom eleftherostypos.gr 27/09/2023

Έξι νέοι ηλικίας 11 έως 24 ετών από την Πορτογαλία κατηγορούν 32 ευρωπαϊκές χώρες ότι απέτυχαν να αναλάβουν δράση άμεσα, ώστε να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, σε μία ιστορική δίκη που ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όλοι μιλούν για μια μάχη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ καθώς 6 δικηγόροι εκπροσωπούν τους νεαρούς και περισσότεροι από 80, μερικοί από τους κορυφαίους το κόσμου, τις 32 εναγόμενες χώρες.

Οι νέοι καταγγέλλουν ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα εξαιτίας της ολιγωρίας των 32 κρατών μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ρωσία και η Τουρκία.

Οι έξι ενάγοντες κατάγονται από την κεντρική Πορτογαλία στην οποία το 2017 ξέσπασαν φονικές πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκο δικαστήριο καλείται να εκδικάσει μία τέτοια υπόθεση για το κλίμα.

Οι 32 κυβερνήσεις σε κοινό γραπτό υπόμνημά τους δηλώνουν ότι οι 6 νέοι δεν έχουν προσκομίσει αποδείξεις ότι οι βλέβες επήλθαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2024 και αν είναι καταδικαστική μπορεί να υποχρεώσει τις κατηγορούμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων πολύ νωρίτερα από ό,τι σχεδιάζεται.

Υπόθεση «κατά προτεραιότητα»