01 Δεκεμβρίου, 2023

Η μυστική υπόγεια πόλη κάτω από τη Νάπολη που έχτισαν οι Έλληνες

Ένας λαβύρινθος αρχαίων τούνελ 2.500 χρόνων
Η Νάπολη είναι μια πόλη εξαιρετικής ομορφιάς, ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν για την υπόγεια πραγματικότητά της.
Σαράντα μέτρα κάτω από τους χαρακτηριστικούς και πολυσύχναστους δρόμους στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης, λοιπόν, εκτείνεται ένας διαφορετικός κόσμος, ανεξερεύνητος και απομονωμένος, κολλημένος πίσω στο χρόνο αλλά βαθιά συνδεδεμένος με την πόλη της Νότιας Ιταλίας. Πρόκειται για την καρδιά της Νάπολης, το σημείο όπου γεννήθηκε η πρωτεύουσα της Καμπανίας, με τους ντόπιους να την αποκαλούν «μήτρα» της Νάπολης, τόσο από αρχαιολογική και ιστορική σκοπιά, όσο και από ανθρωπολογική και γεωλογική.
Μια τεράστια γεωθερμική ζώνη που αποτελείται από ηφαιστειακούς βράχους εκτείνεται κάτω από την Νάπολη, όπου κατά τα τελευταία 2.500 χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας λαβύρινθος σπηλιών και τούνελ, σχηματίζοντας μια «σκιώδη» πόλη στα έγκατα της γης.
Μάλιστα, το υπόγειο δίκτυο των 450 χλμ. δημιουργήθηκε από τους Έλληνες τον 4ο αιώνα π.Χ. για να δημιουργηθεί αυτό που τότε ονομάστηκε Νεάπολη ή Νέα Πόλη. Οι Ρωμαίοι αργότερα χρησιμοποίησαν τους θαλάμους και τα μονοπάτια για να χτίσουν υδραγωγεία που παρείχαν νερό για πολλούς αιώνες στους Ναπολιτάνους. Καθώς περνούσαν οι αιώνες, διάφορα κτίρια κατασκευάστηκαν πάνω από προηγούμενες αρχαίες υποδομές και τα ερείπια αυτών των κατασκευών έμεινα κρυμμένα βαθιά κάτω από την πόλη.