01 Δεκεμβρίου, 2023

 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει αμέσως όλες τις πληρωμές προς τις παλαιστινιακές αρχές, στο πλαίσιο του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ», ανακοίνωσε ο Όλιβερ Βαρχέλι, αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας, αντιδρώντας στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Ως ο μεγαλύτερος δωρητής των Παλαιστινίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό επανεξέταση ολόκληρο το αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιό της, συνολικής αξίας 691 (εκατομμυρίων) ευρώ», ανέφερε στο X (πρώην Twitter).

Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει όλες τις πληρωμές και όλα τα έργα, έγραψε ακόμη ο κ. Βαρχέλι και πρόσθεσε ότι επιπλέον, όλες οι νέες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων για το 2023, θα αναβληθούν «μέχρι νεωτέρας».

​ ​

«Τα θεμέλια για την ειρήνη, την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν. Η υποκίνηση στο μίσος, η βία και η εξύμνηση της τρομοκρατίας έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών», σημείωσε ο Επίτροπος. «Χρειαζόμαστε δράση και την χρειαζόμαστε τώρα».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο είχε διαβεβαιώσει ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27.

Η Ε.Ε. αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό πάροχο ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στη Δυτική Όχθη, η οποία διοικείται εν μέρει από την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η στήριξη αυτή πηγαίνει σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική βοήθεια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και τα αναπτυξιακά έργα στον τομέα της «οικοδόμησης του κράτους». Για τη Γάζα, τα χρήματα διοχετεύονται μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

ΕΥΡΩΠΗ