23 Σεπτεμβρίου, 2023

18.8.23

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της ΕΡΤ

το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ηρνήθησαν να μεταδώσουν την Αρχιερατική Λειτουργία Βαρθολομαίου στην Παναγία Σουμελά με πρόσχημα το κόστος – Όταν αποτυχημένες εκπομπές με στάρλετ της σειράς κοστίζουν στους φορολογουμένους ο κούκος αηδόνι – Τους εξέθεσε τηλεοπτικός σταθμός που την μετέδωσε
ΕΙΝΑΙ το «Πάσχα του Καλοκαιριού». Και οι Έλληνες το τιμούν με επίκεντρο την Τήνο και την Παναγία Σουμελά. Είτε στο Βέρμιο όπου οι πρόσφυγες Πόντιοι έφεραν την ιερά εικόνα της Παναγίας είτε στον Πόντο στο όρος Mελά, όπου ύστερα από αποκάλυψη της Παναγίας, το 386 μ.Χ. οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος ίδρυσαν το ομώνυμο Μοναστήρι. Εκεί τα τελευταία χρόνια ιερουργεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Εκεί αναβιώνει ιστορία, αναβιώνουν παραδόσεις, τηρείται η ιστορική συνέχεια των αδιαρρήκτων δεσμών του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία.
Είναι κάτι που ξεφεύγει από την πεζότητα της εποχής και που δεν αποτιμάται με οικονομικούς όρους. Είναι λοιπόν τραγικό το γεγονός ότι η ΕΡΤ, η ελληνική δημοσία τηλεόρασις, ηρνήθη να καλύψει και να μεταδώσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στο Μοναστήρι του Πόντου. Το κόστος που επεκαλέσθη ως πρόσχημα, δεν είναι επαρκές για να εξηγήσει αυτήν την άρνηση. Πόσω μάλλον που είχε προηγηθεί έκκλησις του Οικουμενικού Πατριάρχου για «μία κάμερα». Για καιρό το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε να αντιμετωπίσει τις παλινωδίες των τουρκικών αρχών και να δώσει πραγματικό αγώνα για να εξασφαλίσει την άδεια για αυτήν την Λειτουργία. Και όταν, κυριολεκτικώς τελευταία στιγμή, οι Τούρκοι συνήνεσαν και έδωσαν την άδεια για την Λειτουργία, τότε διεπιστώθη ότι δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψις. Ευτυχώς που ευρέθη ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός και ανταπεκρίθη στην έκκληση του προκαθημένου της Ορθοδοξίας. Διότι η ΕΡΤ αδιαφόρησε… Η ΕΡΤ θεώρησε το κόστος εμπόδιο απροσπέλαστο. Αλλά γιατί υπάρχει δημοσία τηλεόρασις, αν όχι για να καλύπτει αυτά που επιβάλλεται να καλύψει, ανεξαρτήτως κόστους. Αυτή είναι –υποτίθεται– η διαφορά της από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Στον Πόντο όμως πήγε ιδιωτικό κανάλι. Για την δημοσία τηλεόραση το κόστος ήταν ανυπέρβλητο.
Με κατάνυξη παρακολουθήσαμε την μετάδοση της ΕΡΤ από την Παναγία της Τήνου, από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ένας λόγος παραπάνω που δεν έπρεπε να λείπει από τον Πόντο. Με το που έγινε γνωστό ότι η άδεια εδόθη, δεν έπρεπε να υποχρεωθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να κάνει έκκληση για τηλεοπτική κάλυψη. Αυτοβούλως έπρεπε η δημοσία τηλεόρασις να κινητοποιηθεί και να καλύψει την Λειτουργία, που μία φορά τον χρόνο γίνεται κοντά στην Τραπεζούντα. Εκεί όμως πήγε ιδιωτικό κανάλι. Για την δημοσία τηλεόραση, το κόστος ήταν ανυπέρβλητο.
Δεν είναι ανυπέρβλητο κόστος όμως για τους ιθύνοντες της ΕΡΤ, να εγκρίνουν αποτυχημένες εκπομπές με διάφορες στάρλετ της σειράς που δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στην δημοσία ζωή και την κοινωνία. Η ΕΡΤ έχει πράγματι αξιόλογες ειδησεογραφικές εκπομπές με εκλεκτούς παρουσιαστές που σε πολλές περιπτώσεις «κάνουν την διαφορά». Δεν μιλούμε για αυτές. Μιλούμε για κάποιες, για τις οποίες δαπανώνται χρήματα των φορολογουμένων και που αποτελούν αποτυχημένες απόπειρες μιμήσεως ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Εν τέλει όμως ένας τέτοιος σταθμός έστειλε συνεργείο στην Παναγία Σουμελά. Η ΕΡΤ απέτυχε να αντιληφθεί τι σημαίνει το Ιερό αυτό Προσκύνημα στους τόπους όπου οι ρίζες μας χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια τώρα.
Ερχόμαστε εδώ για την Πίστη και για το Γένος, είπε χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που ανεφέρθη στις δυσκολίες που δημιούργησαν οι τουρκικές αρχές. Αλλά υπεγράμμισε πως «τίποτα δεν μπόρεσε να κάμψει τη θέληση των Ρωμιών οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να εορτάσουν αυτή την ημέρα κάπου αλλού παρά μόνο στο μοναστήρι αυτό που επί αιώνες είναι αφιερωμένο στην Παναγία, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να τιμηθούν οι πρόγονοί μας.»
Ας τα θυμόμαστε εμείς αυτά. Και ίσως κάποτε τα καταλάβουν και οι ιθύνοντες της ΕΡΤ.
Πηγή: estianews.gr